4 Şubat Oktay Usta Tuzda Levrek Tarifi


Malzemeler;

  • 1 adet levrek
  • 5 yumurtanın beyazı
  • 1 kilogram kaya tuzu
  • 1 adet limon kabuğu
  • 3 çorba kaşığı kadar zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • taze kişniş
Yapılışı;

Levreğin pullarını temizlemeden suda yıkayalım.
Fırını 200 derecede ısıtıyoruz.
Balığı iyice temizleyelim. İçine limon dilimlerini defne yaprağını sarımsağını ve bütün karabiberleri iki balığın içine paylaştalım.
Yumurta beyazlarını, büyük bir kap içinde, kar gibi olana dek 5 dakika çırpın. Suyu ilave edelim. Tuzu yavaş yavaş döküp karışımı yoğurarak bir bulamaç hazırlayalım. Karışımdan ufak parça alıp avucunuzun içinde sıkalım. Birbirini tutuyorsa kıvamı tamamdır. Dağılıyorsa yarım bardak daha su ekleyiniz. Balığın boyundan 5 cm daha uzun bir fırın tepsinin içine tuzlu bulamacın üçte birini elinizle yayın. Hemen hemen bir parmak kalınlığında olsun.
Levreğimizin solungaçlarını alüminyum folyo ile kapatıp(tuzun değmemesi için) tabana yatıralım.
Kesik olan karının birbirinin üstüne gelecek biçimde kapatıyoruz isterseniz alüminyum folyo kullanabilirsiniz lakin sadece kesiği kapatacak kadar tüm balığı değil.
Levreğimizin her yanını yaklaşık 1 parmak kalınlığında tuz ile kaplayıp tamamen kapatıyoruz. Tamamen kapattığımız balığın üstüne ufak bıçak ucuyla delik açıyoruz üstten bakınca balık görünmeli. (Toplu iğne başı kadar)
180 dereceye ısıtılan fırınımıza tepsimizi veriyoruz ve 45 dakika pişiriyoruz. 45-50 dakika sonra tepsimizi alıyoruz (balık piştiğinde aromatik hoş bir koku yayılıyor) tuzumuzu tepeden bıçak yardımı ile kıralım. Ben bıçağın tepesine çekiç ile vurarak kıralım tıpkı heykel tıraşın heykeli yonttuğu gibi.
Görsellik istiyorsanız tuzu kırmadan önce üzerine biraz kolonya serpip ateşe verebilirsiniz. Güzel bir sunum olabilir.
Pişen levreğin derisi kolayca etinden ayrılıyor ve isteğe göre etleri ayıklayıp ya da çevresindeki tuzları temizleyip tepsi ile(tepsinin yanlarına roka gibi yeşilliklerle süslenince daha görsel olacaktır) soframıza alalım
Mevsim salata, çeşitli hafif mezeler de olabilir sunum yapabilirsiniz.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski